www.iiiWe.com » تزریق با فشار، روشی برای اصلاح خاک

 صفحه شخصی بلال مرادی قره تپه   
 
نام و نام خانوادگی: بلال مرادی قره تپه
استان: آذربایجان غربی - شهرستان: میاندوآب
رشته: کارشناسی ارشد عمران
شغل:  سرپرست آزمایشگاه مقیم - پروژه گندله سازی سه چاهون بافق
شماره نظام مهندسی:  143007550
تاریخ عضویت:  1390/05/19
 روزنوشت ها    
 

 تزریق با فشار، روشی برای اصلاح خاک بخش عمران

7

تزریق با فشار، روشی برای اصلاح خاک است که در آن دوغاب، با فشار بالا و سرعت زیاد از طریق نازل هایی به درون خاک تزریق شده و باعث تخریب ساختار خاک موجود می شود. طی این فرآیند، بخشی از ذرات خاک و دوغاب از درون گمانه حفاری بیرون آمده و بخش دیگر بصورت درجا با دوغاب مخلوط می گردد. در نتیجه این فرآیند، توده ای از خاک اصلاح شده بوجود می آید که به آن، اصطلاحاً توده خاک - سیمان اطلاق می شود.
ستون خاک- سیمان ایجاد شده از طریق روش تزریق با فشار در داخل خاک، دارای مقاومت بالا، تغییر شکل­پذیری اندک و نفوذپذیری بسیار پایین هستند و باعث تقویت خصوصیات خاک محل می­شوند. به عبارت دیگر عملیات تزریق با فشار افزایش و تقویت خصوصیات فیزیکی و مکانیکی خاک ساختگاه از جمله مقاومت فشاری ، چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی تا چندین برابر ارتقاء می یابد.



بطور خلاصه می توان مزایای این روش را بصورت ذیل لیست نمود:
1- افزایش ظرفیت باربری و توان خاک در حالت اشباع
2- نفوذناپذیر نمودن ساختگاه ترک ها در برابر نفوذ آب و جلوگیری از وقوع پدیده آب شستگی
3- تثبیت و تراکم لایه سست موجود در عمق ساختگاه مورد مطالعه
4- ترمیم و پر نمودن تمامی خلل و فرج موجود در درون ساختگاه

عملیات تزریق پر فشار که یکی از روش­های بهسازی و مقاوم نمودن خاک است، از طریق نفوذ مواد مناسب و تحت فشار به درون خاک و یا سنگ از طرق چاه ها و گمانه­ های حفر شده بوده و در اثر آن خصوصیات فیزیکی خاک یا سنگ بهبود یافته و ساختار آن تثبیت می­گردد. نتیجه این عملیات، پر شدن درزه­ ها، حفرات، شکاف­ ها، لایه­ ها و شکستگی­ های موجود در سنگ و یا در خاک و در نهایت ایجاد تشکیلات با نفوذپذیری کمتر و مقاومت بالاتر می­باشد.
تزریق پر فشار دارای انواع مختلفی است که هر یک برای منظور خاصی از بهسازی خاک استفاده می­گردند. این اهداف بوسیله نوع پروژه و هدفی که در آن دنبال می شود، تعیین می گردد.
در هر حال بسته به نوع دوغاب، مقدار فشار تزریق و همچنین آرایش گمانه های حفاری، انواع روش های تزریقی وجود دارد که در ادامه به تفکیک مصالح ساختگاه اعم از خاک یا سنگ آورده شده است.

1 -انواع تزریق در خاک
انواع تزریق در خاک عبارتند از:

تزریق نفوذی (اسلاری)
تزریق تحکیمی (جابجایی)
تزریق تراکمی (جایگزینی)
تزریق شکست هیدرولیکی
تزریق تماسی یا تعادلی

2 -انواع تزریق در سنگ عبارتند از:
انواع تزریق در سنگ عبارتند از:
تزریق نفوذی (اسلاری)
تزریق تحکیمی (جابجایی)
تزریق شکست هیدرولیکی
تزریق تماسی یا تعادلیدر عملیات تزریق از مواد و مصالح مختلفی استفاده می­گردد که نوع و مشخصات آنها به اهداف تزریق و نیز ویژگی­ های سنگ و یا خاکی که تحت تزریق قرار می­گیرد، بستگی دارد. این مواد شامل مخلوط سیمان و آب همراه با مواد افزودنی، مخلوط­ های شیمیایی، ملات پلاستیک، رزین ها، فوم­ های مصنوعی و مواردی از این دست می­باشد. مخلوط سیمان و آب بصورت غلیظ و یا رقیق در سنگ­ های درزه­ ها و شکافدار در مقیاس کوچک تزریق می­شود. از رزین­ها برای افزایش نفوذپذیری مواد تزریقی استفاده می­گردد. اگر در حین عملیات تزریق مشاهده گردید که خورند مصالح ساختگاه بالا می­باشد، آنگاه برای پر کردن حفرات از ماسه نیز در مخلوط دوغاب استفاده می­گردد.
برای مخلوط دوغاب تزریق، طرح اختلاط نیز طراحی می­شود. این طرح اختلاط نیز بستگی به مشخصات توده سنگ و یا خاک منطقه و اهداف تعیین شده در عملیات تزریق دارد. مهمترین پارامتر در طرح اختلاط، نسبت وزنی آب به سیمان می­باشد. هر چه مقدار آب در مخلوط بیشتر بوده آنگاه میزان نفوذپذیری دوغاب تزریقی افزایش یافته و در عوض از مقاومت و پایداری آن کاسته می­گردد. به همین ترتیب اگر مقدار آب در مخلوط کمتر باشد، آنگاه مقدار نفوذپذیری آن پایین بوده و در عوض مقاومت و پایداری مخلوط افزایش پیدا می­کند.
یکی از عوامل دیگر در کارایی عملیات تزریق و موفقیت آمیز بودن آن، فشار تزریق است. اگر فشار تزریق کم باشد مواد تزریق شده در محدوده گمانه و با فاصله کمی از آن متوقف شده و درزه ها و شکاف های خاک و سنگ بطور کامل پر نمی گردد. در صورت افزایش بیش از حد فشار و تزریق نیز ممکن است ترک ها و شکاف های ناخواسته در خاک و یا سنگ شکل بگیرد و موجب شکل گیری پدیده شکست هیدرولیکی گردد. در آنصورت لازم است هزینه ای اضافی صرف حفاری گمانه های بیشتر و انجام عملیات تزریق برای پرنمودن شکاف و درزه های ناخواسته گردد. در هر صورت لازم است فشار تزریقی میان این دو حد باشد تا هم اهداف از تزریق حاصل گردد و از طرف دیگر از صرف هزینه های اضافی جلوگیری شود.

چهارشنبه 2 اردیبهشت 1394 ساعت 08:11  
 نظرات    
 
امیر یاشار فیلا 10:12 چهارشنبه 2 اردیبهشت 1394
0
 امیر یاشار فیلا

سپاس.